Fietsendiefstal per gemeente

Wie in een (grote) stad woont, zet zijn of haar fiets automatisch al goed op slot. Volledig terecht, want in de stad is de kans dat je fiets gestolen wordt vele malen groter dan in een dorp of op het platteland. Dat heeft uiteraard ook effect op de premie van een fietsverzekering.

Fietsendiefstal per gemeente
< Alle artikelen

Fietsendiefstal groot probleem

In 2024 is bijna 90.000 keer aangifte gedaan van fietsendiefstal, wat neerkomt op meer dan 10 per uur. Het werkelijke aantal gestolen fietsen ligt bovendien nog een stuk hoger, want lang niet iedereen doet aangifte als zijn of haar fiets gestolen is. Volgens CBS-cijfers werden vorig jaar ongeveer 2.000 fietsendiefstallen opgehelderd, wat neerkomt op iets minder dan 2,5%.

Dit heeft uiteraard negatieve invloed op de premie van je fietsverzekering. Hoe groter de kans op diefstal in jouw gemeente of postcode, hoe hoger de premie die je moet betalen. Bij sommige verzekeraars is het verzekeren van een fiets in een hoogrisicogebied ruim 10 keer duurder dan in een regio waar zeer weinig fietsen worden gestolen!

Diefstalcijfers per gemeente

Met ruim 10.000 aangiftes in 2024 is Amsterdam in absolute zin ook de fietsendiefstalhoofdstad van Nederland. Als je het aantal diefstallen afzet tegen het aantal inwoners, komt Amsterdam echter pas op de derde plek. De volledige top 5 bestaat uit studentensteden.

Na Nijmegen (12,3 gestolen fietsen per jaar, per 1.000 inwoners) werden in 2024 verhoudingsgewijs namelijk de meeste fietsen gestolen in Delft (12,2), Amsterdam (11,8), Groningen (11,7) en Eindhoven (10,9). Op Schiermonnikoog en in Renswoude is vorig jaar geen enkele aangifte gedaan van een gestolen fiets.

In het kaartje hieronder kun je per gemeente zien hoe vaak er aangifte is gedaan voor fietsendiefstal. Daarbij staat ook vermeld welke positie jouw gemeente inneemt binnen de provincie én binnen Nederland.

Wat voor fiets wil je verzekeren?